Hoe bepaal je je ringmaat?

Je wilt je vriendin ten huwelijk vragen en je wilt daarvoor een prachtige diamanten ring aanschaffen. Of je surft op internet langs koopjeswebsites en ziet een schitterende ring staan die je wel wilt aanschaffen. Op zulke momenten komt de vraag boven: past de ring wel? En ook wat veel mensen niet weten: Wat is mijn ringmaat eigenlijk? Veel mensen weten hun ringmaat niet en misschien draag je wel een ring die of te los zit of juist veel te strak zit. De meesten laten het daarbij en denken dat het zo hoort. Maar heb jij een mooie ring gezien en wil je die aanschaffen? Zorg dan dat je altijd je ringmaat weet zodat de ring ook past en je er optimaal van kunt genieten. Je kunt nog zo’n mooie ring hebben, maar als deze niet prettig draagt heb je er niets aan.

Hoe je ringmaat bepalen?

Niet alleen is het misschien lastig om je ringmaat te bepalen, er worden ook verschillende maten gebruikt. Sommige juwelier geven enkel de binnenmaat en weer andere juwelier de omtrek. In Europa worden maten vaak in millimeters weergegeven, maar in de Verenigde Staten geldt weer de US maat. Er zijn maattabellen in omloop waarin exact aangegeven wat de omtrek van de ring is bij een bepaalde binnenmaat en vaak is er ook de US maat op afgebeeld. Als je dan een leuke ring ziet en je weet één van je maten, dan kun je gemakkelijk de maattabel raadplegen. De gemakkelijkste manier om achter je ringmaat te komen is om de binnenmaat op te meten. Hiervoor zijn verschillende methodes.

Een bestaande ring opmeten

Heb jij reeds een ring die goed past, dan is dit de gemakkelijkste methode om je ringmaat te bepalen. Dit is ook een ideale manier als je iemand juist met een ring wilt verrassen en niet naar de ringmaat wilt vragen. Je kun op een onbewaakt moment dan zelf de ring opmeten of de ring meenemen naar de juwelier. Het opmeten van een bestaande ring is heel eenvoudig. Leg een meetlat op de tafel, neem de ring en leg de rand van de ring op 0 millimeter. Je kunt dan exact aflezen hoeveel millimeter je ring is. Geeft de verkoper van je favoriete ring enkel de omtrek? Kijk in de maattabel bij het aantal millimeter dat je ring is en daar staat dan ook de omtrek bij.

Omtrek van een ring bepalen

Heb je geen ring voorhanden om op te meten, dan zul je je ringvinger, of een andere vinger als je perse daar je ring aan wilt dragen, moeten opmeten. Neem daarvoor een touwtje of een strookje papier en wikkel deze om je vinger heen. Op het punt waar het touwtje of strookje papier bij elkaar komen knip je het af. Vervolgens leg je het touwtje of strookje papier langs een liniaal en je weet de omtrek. Ook nu kun je weer een maattabel raadplegen, waarbij je af kunt lezen wat de binnenmaat is als je de omtrek in de tabel opzoekt. Je kunt natuurlijk ook een meetlint rondom je vinger wikkelen en dan aflezen wat de omtrek is.