Klassieke verlovingsring

We kennen allemaal de klassieke verlovingsring; een elegante ring met een diamant die prominent zichtbaar op een verhoogd deel van de ring is bevestigd. Waar komt de verlovingsring vandaan, en waarom kiezen stellen steevast voor de klassieke verlovingsring? Tijd om eens de geschiedenis in te duiken.

 

Verloving in Egypte en Griekenland

Als we de oorsprong van verlovingsringen opzoeken, komen we terecht bij de oude Grieken en Egyptenaren. Zij droegen reeds een klassieke verlovingsring aan de ringvinger van de linkerhand. Deze vinger zou volgens de legende de ader naar het hart bevatten, de “Vena Amoris”.

 

De diamant doet zijn intrede

De eerste klassieke verlovingsring had nog geen diamant, voornamelijk omdat de steen der stenen in die tijd nog niet gemijnd werd. Daar kwam verandering in aan het einde van de negentiende eeuw, toen werd de diamant steeds populairder als onderdeel van de verlovingsring.

 

Welke vinger voor een klassieke verlovingsring?

De ringvinger van de linkerhand is allang niet meer de standaard vinger om een verlovingsring te dragen. Er zijn religies en culturen die de voorkeur geven aan een specifieke positie, maar tegenwoordig kiezen de meeste mensen gewoon voor de hand die zij het meest prettig vinden om de ring te dragen.

 

De klassieke verlovingsring in drie soorten

Er zijn drie types ring die zeer in trek zijn bij een verloving:

 

  • Solitair: Dit is wellicht de meest bekende klassieke verlovingsring. De ring is herkenbaar door slechts één diamant die trots op de ring prijkt. Als optie kan deze ring “groeien” door deze tussentijds in te ruilen voor een groter exemplaar.
  • Mémoire: De ring wordt wat smaller uitgevoerd, met één of meer diamanten ingelegd in de ring. Deze ring wordt vaak naast de trouwring gedragen, het is ook mogelijk om er later nog diamanten bij te zetten. Dit maakt de mémoire geschikt voor ieder budget.
  • Fantasie: Niet iedereen kiest voor de klassieke verlovingsring, de fantasie ringen zijn alle modellen die niet in de andere twee categorieën passen. Kies voor breed of smal, veel stenen of helemaal geen stenen, de keuze is aan het koppel die zich gaat verloven. Enerzijds is dit een modieuze ring, anderzijds kan een dergelijk ontwerp wel sneller verouderen dan de klassieke verlovingsring.

 

Een diamant is voor het leven

De diamant is niet voor niets de koning van de edelstenen. Een zuivere diamant die op vakkundige wijze geslepen wordt blijft een onovertroffen teken van liefde en saamhorigheid. Met een klassieke verlovingsring kun je samen een prachtige toekomst tegemoet zien.