7 fouten bij het kiezen van een diamant

Een diamant kopen, is niet alleen een emotioneel maar ook vaak een niet te onderschatten financieel moment. Terwijl het Internet je al op weg kan helpen bij het kiezen van een diamant, is er toch meer nodig om de juiste diamant tegen de juiste prijs te kiezen. Voor we enkele fouten bij het kiezen van een diamant op een rijtje zetten, één goed advies:

Geloof niet alles wat een diamantcertificaat je vertelt!

Een diamantcertificaat is enkel een mening, gegeven door mensen, en zoals we allemaal weten, durven mensen weleens fouten maken.

1) Het type van certificaat

Het GIA-certificaat wordt wereldwijd als een van de meest betrouwbare onafhankelijke certificaten beschouwd. Net zoals met zovele dingen kan een goedkoop certificaat misschien wel aantrekkelijk lijken, maar is de realiteit vaak anders.

2) De cut – het slijpsel

In ongeveer 40% van de gevallen krijgt een diamant de gradatie ‘excellent’ als het op de cut of het slijpsel of het slijpen van de diamant aankomt. Wie op Google een diamant wilt kopen, past maar beter op dat hij of zij geen diamant koopt die een “excellent” scoreprijs heeft, maar in werkelijkheid slechts een ‘good’ of zelfs ‘fair’ cut gradatie heeft.

3) De kleur van een diamant

De kleur van een diamant, zoals op het certificaat staat, kan vaak van verschillende factoren afhangen. Hoe vermoeid was de schatter op het moment dat hij de schatting deed en had hij misschien juist enkele koppen koffie achter de kiezen. Al deze zaken kunnen de kleurbepaling van de diamant beïnvloeden. De foutenmarge is zo klein dat een kleine fout je al gauw enkele duizenden euro’s kan kosten, afhankelijk van de grootte van de steen. Een gekwalificeerde diamantschatter is een echte must.

4) De zuiverheid van een diamant

Een volgende factor waar veel mensen over struikelen bij het kiezen van een diamant is de zuiverheid. De prijs van een diamant wordt namelijk ook door deze factor bepaald en laat deze factor nu net niet door het menselijke oog bepaald kunnen worden. Een vergroting van 10 en helder daglicht is nodig om de zuiverheid van een diamant te bepalen. Wederom is een expert een echte noodzaak!

5) Fluorescentie

Een term die vaak over het hoofd wordt gezien als er een diamant gekozen moet worden. Het is de manier waarop een diamant schittert als hij onder ultraviolet licht wordt gelegd. Hoe minder fluorescentie, hoe beter. Het is wel oppassen geblazen want soms probeert men de diamant wat waziger te maken zodat de reflectie afneemt. Wees dus op je hoede.

6) Laserinscriptie

Een laserinscriptie is leuk, maar geen ‘must have’. Laat een mooie diamant dus niet links liggen, gewoon omdat hij geen laserinscriptie heeft.

7) Geen beroep doen op een expert

Het is altijd belangrijk om beroep te doen op een expert bij het diamant kopen. Je wilt ook geen wagen kopen bij een handelaar die normaal enkel en alleen banden verkoopt. Ga op zoek naar een juwelier die in diamanten gespecialiseerd is. Een expert zal je niet alleen kunnen vertellen waarom een bepaalde diamant beter van kwaliteit is, maar hij zal het je ook kunnen tonen en al je vragen kunnen beantwoorden.