Witgoud verlovingsring

Er zijn verlovingsringen in alle soorten en maten, toch is het de klassieke verlovingsring die we direct voor de geest kunnen halen die nog steeds enorm in trek is. We bedoelen uiteraard de witgoud verlovingsring met diamant. Met dertig procent neemt witgoud de koppositie in bij de populariteit van deze ringen, op de voet gevolgd door geel goud, zilver, platina en als laatste rosé goud. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een witgoud verlovingsring? Dat lees je op deze pagina!

 

Wat is witgoud?

In tegenstelling tot geel goud is witgoud niet een metaal dat in de natuur wordt gevonden. Het betreft een legering van goud en nikkel of palladium. Hoewel de kleur overeenkomt met zilver en platina is het wel degelijk een ander soort edelmetaal. Het materiaal van een witgoud verlovingsring wordt gemaakt door goud te mengen met andere metalen met een witte kleur zoals zilver, palladium, nikkel of zink. Wanneer het een legering met nikkel betreft zal de kleur warmer zijn dan bij het gebruik van palladium. Een andere wijze om witgoud te maken is het bedekken van goud met een laagje wit rhodium. Houd er rekening mee dat dit laagje kan slijten. Er wordt in Europa overigens een maximale hoeveelheid nikkel toegestaan vanwege de nikkelafgifte.

 

Diamanten witgoud verlovingsring en karaat

Bij een witgoud verlovingsring met diamant komt de term “karaat” tweemaal ter sprake. Als eerste het gewicht van de diamant, die wordt uitgedrukt in karaat. Hoe hoger het gewicht van de diamant, hoe hoger de prijs. Ook bij witgoud is er sprake van karaat, ditmaal gaat het om de hoeveelheid goud die gebruikt wordt in de legering. Neem bijvoorbeeld een zuiverheid van 14 karaat goud. Overigens heeft witgoud van 14 karaat dezelfde waarde als geel goud van 14 karaat. Dat betekent niet automatisch dat een witgoud verlovingsring dezelfde prijs heeft als een geel goud verlovingsring. Dat komt omdat er voor witgoud meer handelingen vereist zijn om de ring te maken.

 

Kiezen voor een witgoud verlovingsring?

De klassieke diamanten verlovingsring wordt traditioneel uitgevoerd in witgoud. Toch is het mogelijk om een verlovingsring van andere materialen te laten maken, met of zonder diamant. Bijvoorbeeld een ring van zilver, of met een saffier in plaats van een diamant. Het is ook mogelijk om meerdere kleine diamantjes in de ring te leggen. Uiteindelijk kiest het aanstaande bruidspaar voor een ring die past bij hun karakter en voorkeuren. Bespreek de mogelijkheden met de juwelier.