Diamant kopen, waar op letten?

Vaak wordt bij aankoop van een diamant of sieraad met diamant de vraag gesteld; Ik wil een diamant kopen, waar moet ik op letten? Bepalen of diamanten betrouwbaar zijn is moeilijk op het zicht te bepalen, hier zijn vier eenvoudige testen die u verder kunnen helpen (maar niet sluitend zijn):

Doe de stip of letter test

diamanten hebben een hoge refractie, wanneer u de diamant over een stip of letter legt is het niet mogelijk de stip of letter duidelijk waar te nemen. Bij glas of quartz is dit wel het geval.

Aanwezigheid van oneffenheden

In tegenstelling tot wat u wellicht zult denken heeft een echte diamant wel oneffenheden, terwijl een zirkonia dat juist niet heeft. Deze oneffenheden worden insluitsels en glessen genoemd.

Ademtest

Door wasem te ademen over een diamant mag de diamant niet beslaan. Dit komt door de verspreiding van warmte over de diamant. Overigens is dit ook het geval bij sommige imitatie diamanten, daarmee is deze test zeker niet allesbepalend.

Keurmerk

Wanneer de diamant een onafhankelijke keuring heeft ondergaan zal een laser inscriptie te vinden zijn van de HRD, GIA of IGI. Bij een diamant in een sieraad bevindt zich ook een stempel of certificaat met informatie. Deze kan overigens wegslijten door gebruik.

Diamant kopen, waar op letten?

Het blijft moeilijk voor de consument om vast te stellen of een diamant echt is, u kunt eventueel een onafhankelijke taxateur inschakelen. Kies ook een winkel die duidelijk informatie geeft en u adviseert bij het maken van de juiste keuze.