Hoe te vertellen of een diamant echt of nep is – Complete gids

Aanbeveling:

Deze gids is voor mensen die sieraden of collecties bezitten en willen weten of ze echt zijn. Als u sieraden thuis hebt of van voorouders die u wenst te controleren, zal deze gids u voorzien van tests thuis, samen met tests die een diamant expert of juwelier kan uitvoeren met gespecialiseerde apparatuur.

De eenvoudigste en meest effectieve manier om een steen te testen om te zien of het een diamant is, is de aanschaf van een relatief goedkope diamanttester. Anders kunt u overwegen om een duurdere en duurdere tester te gebruiken die ook een breder scala aan diamantalternatieven kan identificeren.

Als je niet bekend bent met de structuur en de componenten van een diamant, kun je geneigd zijn om te denken dat een edelsteen een diamant is als het een heel andere steenachtige kubieke zirkonia of moissaniet is. Om deze reden is het essentieel om te weten hoe je een nepdiamant moet herkennen.

Deze gids is nuttig en praktisch, maar geen enkele thuistest moet als afdoend worden beschouwd. Een diamant expert heeft de juiste ervaring en uitrusting om te bevestigen of een diamant echt of nep is.

HIER IS HOE U KUNT ZIEN OF EEN DIAMANT ECHT OF NEP IS

1) Watertest


Gebruik deze eenvoudige test om er zeker van te zijn dat een diamant echt is.

Zoek een normaal drinkglas en vul het ¾ van de weg met water. Laat de losse steen voorzichtig in het glas vallen.

Als de edelsteen zinkt, is het een echte diamant. Als het onder of aan de oppervlakte van het water drijft, heb je een nep op je handen.

Een echte diamant heeft een hoge dichtheid, dus de watertest toont aan of uw steen overeenkomt met deze dichtheid.

2) Misttest

Voor de misttest houdt u de diamant of ring tussen twee vingers en ademt u er met een trekje lucht op. Er ontstaat een lichte mist op de diamant door het vocht en de warmte in je adem.

Als de mist meteen verdwijnt, is de diamant echt. Als het enkele seconden duurt voordat de mist zich verspreidt, is het waarschijnlijk een nepdiamant.

Diamanten geleiden de warmte effectief en verspreiden de warmte snel.

3) Controleer het Plaatsen & de Montage


Als een diamant al in een ring is geplaatst, kijk dan naar het type zetting en montage dat wordt gebruikt.

Door het grote prijskaartje van een diamant wordt een echte diamant alleen gezet in sieraden van hoge kwaliteit. Een echte diamant wordt bijvoorbeeld gezet in materialen zoals witgoud, platina, geelgoud, bestrating of zijsteen en halo zettende ringen.

Om te zien of de instelling werkelijk is zoals beschreven, kijkt u in het midden van de ring voor markeringen. Als voorbeeld geven de biljetten 10K, 14K en 18K het gebruikte type goud aan. De markeringen PT en Plat verwijzen naar platina. Als je een getal zoals 585, 770, 900 en 950 ziet, zijn dat ook markeringen die platina of goud aanduiden.

Als je een “C.Z.” stempel of gravure ziet, is de edelsteen een kubieke zirkonia, en geen echte diamant.

4) Verwarm de steen en kijk of het versplintert

Diamanten zijn gemaakt van ongelooflijk sterk materiaal en reageren niet op hoge temperaturen.

Om dit te testen, pak een drinkglas en vul het met koud water. Gebruik een set plyers of vuurvaste handschoenen om de steen vast te houden. Verwarm de steen met een aansteker gedurende ongeveer 40 seconden en laat de steen dan direct in het koude water vallen.

Als de steen versplintert, is het gemaakt van zwakkere componenten en is het geen echte diamant. Een echte diamant zal geen reactie vertonen.

Deze methode test de kwaliteit en sterkte van de steen. Door de snelle uitzetting en inkrimping van de warmte zullen zwakke materialen zoals glas of zirkoniumkubieke zirkonium barsten en breken. Denk aan een glas of Pyrex schaal die u gebruikt om te koken. Als u de schotel uit een hete oven trekt en deze onmiddellijk probeert te wassen, kan de temperatuurschok de schotel verbrijzelen.

Omdat diamanten een van de sterkste materialen op de planeet zijn, zijn ze bestand tegen dergelijke hitteproeven. De warmte zal zich snel verspreiden en de diamant zal niet worden beïnvloed door de verandering in temperatuur.

5) UV-lichttest

Om een diamant op een andere manier te testen, plaats hem onder een UV-licht en kijk naar de reactie. De meeste diamanten zullen een blauwe gloed uitstralen, maar niet allemaal. Sommige diamanten gloeien niet onder UV-licht. Om deze reden, als de steen niet gloeit, wijzen de resultaten er niet noodzakelijkerwijs op dat het een nepdiamant is.

Omdat deze test niet definitief is, is het het beste om een diamant expert of juwelier hun geavanceerde apparatuur te laten gebruiken om de steen te testen.

TEST EEN DIAMANT THUIS MET BEHULP VAN REFRACTIVITEIT

Wanneer je een diamant ziet schitteren, ervaar je het vermogen om te buigen en licht te breken. Wanneer het licht op de paviljoens valt (de schuine vlakken op de onderste helft van de diamant), wordt het door de tafel van de diamant (het bovenste, platte oppervlak) met het blote oog omhoog gestuiterd en gebroken. Wanneer een diamant dit goed doet en stralend straalt, wordt het briljantheid genoemd.

Stenen die geen diamanten zijn, zoals Cubic Zirconia, zullen ook geen licht breken. Ze zullen minder of helemaal geen schittering hebben.

Om de breekbaarheid van een diamant te testen, gebruikt u de volgende tests.

6) Krant / ‘Read-Through’ Effect

Om de breekbaarheid van de diamant te testen, plaatst u de platte kant van de steen voorzichtig op een pagina van de krant in een gebied met veel belettering. Zorg ervoor dat de verlichting helder is en dat er geen objecten of mensen een schaduw op de diamant werpen.

Als je in staat bent om de brieven van de krant te lezen – zelfs als de brieven een beetje wazig zijn – is de diamant nep. Als de diamant echt is, zullen de facetten het licht in verschillende richtingen breken, in plaats van in een rechte lijn. Door deze lichtbreking kun je niet goed door de diamant heen kijken en de letters op het papier opmaken.

De krantentest wordt het meest effectief gebruikt op losse diamanten. Als de diamant al in zetting is, overweeg dan om de misttest te gebruiken of om deze door een diamantendeskundige te laten nakijken.

7) De punttest

Als je geen krant hebt om te gebruiken, is de punttest een uitstekend alternatief.

Leg een wit stuk papier op een plat oppervlak en teken een klein stipje met een pen. Leg de steen op de stip met de platte kant naar beneden. Kijk door het puntige uiteinde van de diamant naar beneden op het papier. Als je een cirkelvormige reflectie in de edelsteen ziet, is de steen nep. Als je de stip of een reflectie in de steen niet kunt zien, dan is de diamant echt.

Omdat een echte diamant krachtige brekingskwaliteiten heeft, zal het licht in verschillende richtingen stuiteren in plaats van een rechte lijn. Dit is de reden waarom u geen letters of stippen kunt zien door een natuurlijke, echte diamant.

TEST EEN DIAMANT THUIS MET BEHULP VAN REFLECTIEVERMOGEN

Naast de refractiviteit kunt u een steen testen op basis van zijn reflectievermogen. Terwijl de refractiviteit betrekking heeft op de richtingen waarin het licht weerkaatst, verwijst de reflectiviteit naar de hoeveelheid en de kwaliteit van het licht dat van de steen wordt gereflecteerd.

Reflectievermogen omvat zowel de schittering (wit licht schittering) als het vuur (gekleurd licht) dat van de tafel van een diamant schijnt.

Om te testen op reflectiviteit, gebruik de glinsteringstest.

8) Vonktest

De glinsteringstest vereist geen apparatuur, behalve voor uw ogen. Houd de diamant in kwestie onder een normale lamp. Kijk hoe het licht van de steen weerkaatst. Ziet u felle glinsters van wit licht die van de diamant afstuiteren? Ziet u ook kleurrijke lichtreflecties?

Een echte diamant reflecteert het witte licht zeer goed en zorgt voor een uitzonderlijke schittering. Diamanten reflecteren ook gekleurd licht, of vuur, op prachtige wijze.

Als je een echte diamant vergelijkt met een nep diamant zoals Cubic Zirconia, dan merk je een drastisch verschil in de witte en gekleurde lichtschittering die de echte diamant afgeeft.

DESKUNDIGE TECHNIEKEN OM ERVOOR TE ZORGEN DAT EEN DIAMANT ECHT IS

Hoewel verschillende tests kunnen worden gebruikt om te bepalen of een diamant echt is, is het raadzaam om een professionele diamant expert u te laten assisteren bij het bepalen of een diamant echt is. Een professionele gediplomeerde gediplomeerde gediplomeerde (GG) zal u definitief kunnen vertellen of een diamant echt is of niet.

Het meenemen van uw steen naar een diamantprofessional geeft u gemoedsrust, want er worden verschillende beproefde methoden en gereedschappen gebruikt om te bepalen of een diamant echt is.

9) Het inspecteren van een diamant met een loep

Een diamantprofessional krijgt toegang tot een loep – een speciaal vergrootglas voor diamanten, edelstenen en sieraden. Bij het gebruik van een loep zal een professional op zoek gaan naar onvolkomenheden en imperfecties in de diamant. Terwijl een nepdiamant perfect geconstrueerd kan worden, zal een diamant kleine onvolkomenheden hebben die insluitsels worden genoemd.

10) Het gebruik van een thermische geleidbaarheidssonde (ook wel “de diamanttester” genoemd)

Klik hier voor meer informatie over deze diamanttester

Naast een loep hebben juweliers meestal ook een warmtegeleidingssonde of -meter. Zij zullen dit hulpmiddel gebruiken om de thermische geleidbaarheid van een edelsteen te bepalen. Omdat diamanten effectieve warmtegeleiders zijn, zal de diamant na opwarming snel warmte verspreiden.

Als de edelsteen warmte in een langzamer tempo verspreidt, is de diamant niet echt. Het is vermeldenswaard dat synthetische moissanietstenen vaak een gelijkaardige of gelijke warmteafgifte hebben als echte diamanten, waardoor deze test niet overtuigend is met moissanieten. Er zijn veel diamanttesters beschikbaar, zodat u kunt kiezen welke u het leukste vindt. Bekijk hiernaast een voorbeeld uit Amazone-gebied.

11) Het testen van een echte diamant met een hoog profiel wegen

Juweliers en juweliers hebben meestal een zeer fijn afgestelde weegschaal voor het meten van kleine gewichtsverschillen. Het gewicht van een echte diamant zal lager zijn dan dat van nepstenen zoals de Cubic Zirconia, maar alleen speciale weegschalen voor het wegen van karaat zullen in staat zijn om deze minieme verschillen te detecteren.

Om de test uit te voeren, kies een nepdiamant die ongeveer gelijk is in vorm en grootte. Gebruik deze steen als vergelijking voor de diamant die u overweegt.

12) Vlek een valse Diamant die het Geleidingsvermogen van de Elektriciteit gebruiken

Het opsporen van een nepdiamant kan ook worden bereikt door middel van een elektriciteitsgeleidingstest uitgevoerd door een juwelier of edelsteenkundige. Diamanten geleiden elektriciteit beter dan andere stenen, waaronder het moeilijke synthetische kreupelhout.

Een elektriciteitstester geeft duidelijk aan of de steen echt is of door een labo is gemaakt. Een diamant zal geleidingsvermogen laten zien, terwijl andere stenen zoals kreupelhout en kubieke zirkonia dat niet zullen doen.

HET TESTEN VAN EEN ECHTE DIAMANT VS. MOISSANITE

Door de toenemende aanwezigheid van synthetisch kreupelhout op de markt is het belangrijk om de gereedschappen van een juwelier te gebruiken om te testen op echtheid. Deze gereedschappen kunnen vrijwel direct bepalen of een diamant echt of nep is.

13) Een microscoop onderzoeken met behulp van een microscoop

Met een vergroting van 1200x op een vermogensmicroscoop kan een juwelier of gemmoloog de steen tot in detail bekijken. Op dit niveau van vergroting, zullen ze in staat zijn om insluitsels en kleine verschillen in echte diamanten te zien in vergelijking met kreupelhout.

14) Krijg een röntgenonderzoek

Om de interne, moleculaire kwaliteiten van een steen te laten beoordelen, stuur het naar een professioneel diamantlaboratorium voor testen. Hun röntgenapparaten zullen in staat zijn om te zien of de steen een radiolucente moleculaire structuur of een radiopaak moleculaire structuur heeft. Diamanten zijn radiolucent, terwijl nepen zoals zirkonium en kristallen meer radiopake kenmerken hebben.

IS DE KRASTEST BETROUWBAAR OM ER ZEKER VAN TE ZIJN DAT EEN DIAMANT ECHT IS?

De krastest was een ooit veel gebruikte techniek om de hardheid van het mineraal van een edelsteen te bepalen. Bij de test werd de losse edelsteen langs een spiegel geschraapt om te zien of er krassen op de spiegel of de steen zouden ontstaan.

Terwijl een diamant wordt gevormd met zeer sterke materialen, zijn nepen zoals zirkonia en kreupelhout vrij duurzaam en krasbestendig. Om deze redenen is de krastest niet nauwkeurig. U wordt beter gediend om andere tests te gebruiken, zoals een thermische geleidbaarheidstest of het laten inspecteren van de diamant met een professioneel loepinstrument.

HOE ANDERE STENEN TE HERKENNEN DIE GEEN ECHTE DIAMANTEN ZIJN

Met de stijgende populariteit in andere edelstenen, hier zijn enkele stappen naar het spotten van een steen die met het blote oog kan lijken op een echte diamant.

15) Hoe synthetisch diamant herkennen

Met een toenemende prevalentie van synthetisch diamant, is het belangrijk om te weten hoe je het verschil kunt zien tussen lab-gecreëerde diamanten en natuurlijke diamanten. Synthetisch diamant heeft dezelfde chemische en moleculaire componenten als echte, natuurlijke diamanten.

Vanwege hun ingewikkelde interne kwaliteiten, raden wij aan om de diamant door een expert te laten beoordelen. Zij kunnen de geleidbaarheidstest uitvoeren en onder hoge vergroting naar de steen kijken. Zelfs als het voor het blote oog onduidelijk is hoe een synthetische diamant verschilt van een natuurlijke diamant, is het cruciaal voor de wederverkoop- en verzekeringswaarden.

16) Hoe Cubic Zirconia herkennen

Een kubieke zirkonia is een van de gemakkelijkere nepdiamanten om te testen op echtheid. Door bijvoorbeeld de fonkeltest te gebruiken, is het relatief eenvoudig om de hoeveelheid fonkeling en vuur te meten die een steen afgeeft.

Daarnaast reflecteren kubusvormige zirkonia’s oranje getint licht. Ze wegen ook meer dan een echte diamant en hebben over het algemeen geen imperfecties of insluitsels. Echte diamanten zullen insluitsels hebben die met het blote oog of onder de microscoop van een diamantendeskundige te zien zijn.

17) Hoe witte saffier herkennen

Saffieren zijn algemeen verkrijgbaar in blauw en een breed scala aan kleuren, waaronder wit, dat er met het blote oog helder uitziet. Witte saffieren worden vaak voorgesteld als diamanten, maar bieden niet de kenmerkende schittering en het contrast van donkere en lichte gebieden.

Als de steen waziger van kleur lijkt – wat betekent dat er geen duidelijke lichte en donkere delen zijn – dan is het waarschijnlijk een witte saffier.

18) Hoe Moissaniet herkennen

Misschien wel de beste acteur in de wereld van de nepdiamant is de synthetische moissaniet. Onderscheid tussen de twee is meestal moeilijk voor het blote oog en vereist de expertise van een diamantprofessional.

Een elektriciteitsgeleidingstest zal aangeven of de edelsteen een kreupelsteen of een echte diamant is. Merk op dat de thermische geleidbaarheidstest geen geldige techniek is voor het herkennen van kreupelhout, omdat ze bijna dezelfde thermische geleidbaarheid hebben als diamanten.

19) Hoe witte topaas herkennen

Terwijl een witte topaas er op het eerste gezicht misschien uitziet als een diamant, scheiden verschillende kenmerken hem van een echte diamant.

De buitenkant is zachter dan een diamant en wordt gemakkelijk bekrast door andere materialen. U kunt ook goed kijken naar een witte topaas met behulp van vergroting om te zien of er krassen op het oppervlak zitten. Diamanten hebben geen krassen door hun duurzame samenstelling.

CONCLUSIE

Veel van de tests in deze handleiding, zoals de misttest en de warmtegeleidingstest, kunnen helpen bepalen of een diamant echt is.

Maar vanwege het aantal en de complexiteit van synthetische edelsteenmaterialen, raden wij u aan om een diamant expert of juwelier te raadplegen om de stukken die u al in uw huis heeft te bekijken. Deze experts zijn getraind in het herkennen van een nepdiamant.

Als u gebruik maakt van onze diamantopleiding of diamant experts voor de aankoop van een diamant, zult u nooit een probleem hebben om te weten of het echt is of niet. Elke diamant die u koopt wordt geleverd met een legitiem GIA- of AGS-certificaat en alles wat u hoeft te doen is ervoor te zorgen dat de diamant overeenkomt met het certificaat.

Als u nog meer vragen heeft, kijk dan zeker ook eens op onze vragenpagina waar we veelgestelde vragen met eerlijkheid en nuttige tips beantwoorden.