Wat is een groeibriljant?

Wanneer je op zoek bent naar een mooie ring met een prachtige edelsteen, maar een flinke diamant nog te duur voor je is, kan een groeibriljant uitkomst bieden. Maar wat is een groeibriljant, en hoe kan een edelsteen groeien? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig, lees snel verder om het mysterie van groeiende diamanten te doorgronden!

Wat is een briljant?

Laten we bij het begin beginnen: Een briljant is een diamant die rond wordt geslepen met in totaal 57 slijpvlakken.

Wat is een groeibriljant?

Een sieraad met een groeibriljant stelt je in staat een kleinere diamant later om te ruilen tegen een grotere diamant met bijbetaling.

Hoe werkt dit in praktijk?

Je koopt een sieraad met daarin een relatief kleine steen, die noemen we een groeibriljant. Je kunt dit sieraad later inruilen voor een sieraad met een diamant die groter is. Je krijgt de volledige dagwaarde van het oude sieraad terug en betaalt de rest bij op het nieuwe sieraad. Dit nieuwe sieraad met grotere briljant moet minimaal vijftig procent duurder zijn dan het oude model. Zo kun je de ring in stappen meer waard laten worden zonder geld te verliezen.

Is een groeibriljant waardevast?

Omdat bij inruil de dagwaarde wordt gehanteerd kan deze prijs afwijken van de oorspronkelijke aanschafprijs. Dit heeft te maken met de waarde van zowel het gouden sieraad als de diamant in de ring.

Kunnen alle diamanten “groeien”?

Niet alle ringen met een briljant zijn automatisch groeibriljanten. De juwelier zal een speciale selectie groeibriljanten in de collectie aanbieden voor deze actie. Vraag altijd naar de voorwaarden, zoals de maximale tijd tussen aankoop en inruil, en de waarde van de ring.

Een groeibriljant stelt je in staat een betaalbaar sieraad te kopen van hoge kwaliteit die je in stappen kunt laten “groeien”, vaak zonder er geld op toe te leggen. Zo hoef je niet eerst lange tijd te sparen voor een grotere steen.