Over Hoboken

Hoboken is gesitueerd in België. Op 01-01-1983 werd Hoboken ontbonden als gemeente en ingeleid als district van Antwerpen. Hoboken staat beter bekend als het zuiderdistrict. Hoboken is een samengevoegde naam van Ho en Boken dat zoveel betekent als Hoge Beuken. De ‘hoge beuken’ zijn nog rijkelijk aanwezig in Hoboken. Hoboken heeft een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden. Hoboken heeft kastelen, kerken, natuur en het bekende Fort 8.

hoboken vlakbij antwerpen

hoboken vlakbij antwerpen


Postcode Ekeren: 2660
Berchem Geo Coördinaten:
Lat: 51.1732551
Long: 4.3362034
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoboken

Fort 8

Na bouwwerkzaamheden van 5 jaar werd in 1864 Fort 8 geopend. Het fort behoort tot de Brialmontgordel (fortengordel). Het fort beslaat 32 hectare grond en is nooit gemoderniseerd of gerestaureerd. Wegens de originele staat van het fort is het één van Hoboken’s grootste trekpleisters.

Natuurschoon in Hoboken

De Hobokense polder is sinds 23-12-1998 uitgeroepen tot nationaal natuurreservaat. Het natuurreservaat is ook voor mensen in een rolstoel toegankelijk gemaakt. Flora en fauna gedijt hier goed. Op het reservaat leven de Galloway runderen, reeën, wezels, konijnen, muizen, spitsmuizen, dwergvleermuizen en bunzingen. Zo ook meerdere soorten amfibieën als kikkers, padden en salamanders. Natuurlijk heeft dit natuurschoon ook een welige vogelpopulatie. Die onverstoord geobserveerd mogen worden vanaf een aantal kijkpunten.

Kastelen

  • Sorghvliedt: Het Sorghvliedt kasteel werd opgebouwd in de periode 1745-1750 in opdracht van familie du Bois. Het kasteel wordt omringd door een keurig onderhouden park met een grote vijver.
  • Broydenborg: Dit kleine kasteel doet sinds 1951 dienst als gezondheidscentrum, maar het park van het kasteel is vrij toegankelijk.
  • Meerlenhof: Dit mooie statige kasteel staat op de lijst van bouwkundig erfgoed.
  • Gravenhof: Het kasteel Gravenhof is volledig gerenoveerd. Hedendaags doet het kasteel dienst als een cultuurcentrum voor jong en oud.

Bedevaartsoord

In 1180 spoelt er na hoogtij een levensgroot Kruisbeeld van Jezus aan in Hoboken. Het kruisbeeld kreeg de bijnaam Zwarte God, omdat het kruisbeeld nagenoeg donkergrijs tot zwart was en nog steeds is. Het kruisbeeld bleef onbeschadigd in 1566 gedurende de beeldenstorm. In 1584 brandden Hoboken en de Kruiskapel, waar het kruisbeeld was verstopt voor de Geuzen, bijna volledig af. Wederom overleefde De Zwarte God deze tragedie zonder schade. Na verschillende schuiladressen huist de Zwarte God nu definitief in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Er werden vanaf de vondst van dit kruisbeeld al helende eigenschappen toegekend door schippers en zeelui. Na tal van wonderbaarlijke genezingen is Hoboken met de Zwarte God een bedevaartsoord voor elke gelovige geworden.

hoboken vlakbij 2660

hoboken vlakbij 2660


https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-berchem-1